2013. június 17., hétfő

4.A vykronok természetrajza és Russel döntése



- A támadásban eltűnt a Calypso kolonizáló csillaghajó – mondta a bemondó nő. A nő hologramja a szoba közepén lebegett. Vörösre festett haját rövidre nyírva hordta, éles arcvonásain jól kiütöközött a közöny. Mellette feltűnt a Glen bolygó kékes zöld gömbjének képe. Felette egy védelmi űrállomás szétlőtt roncsai lebegtek.
Hawkins a villájára tekert egy újabb adag tésztát, majd bekapta, majd rágni kezdte. A tekintetét a holo felé fordította. A nő tovább folytatta a hír felolvasását.
- A vykronokat három cirkálóval támadtak, a rendszer harmadik bolygója mögött tűntek elő és lendültek támadásba. A titokzatos lények hatástalanították a bolygó védelmi rendszerét, majd az északi kontinens farmjain kezdtek fosztogatásba. Anyagi kár nem történt, kilencszáz helyi lakos tűnt el a támadás folyamán, míg a rendszerben lévő NDF Bishamon cirkáló közbelépésével sikerült visszaverni a támadók flottáját.
Hawkins lenyelte a kaját, majd Neyy-re pillantott. A manot épp egy zöld gyümölcsöt hámozott, majd ő is viszonozta Trent pillantását.
- Szerinted miért csinálják ezt? A vykronok.
- Nem tudni, a valódi nevükről sem tudunk semmit - válaszolta a lény.
- Nem a vykron a valódi nevük? - kérdezte Hawkins döbbenten.
Neyy megrázta a fejét.
- Vir-roon, ez egy chilguri szó. Azt jelenti, hogy Sokarcú ellenség. 
A vykronok először a Thanas nevű bányaállomást támadták meg 2 évvel ezelőtt. Az azt őrző cirkálókat hamar szétlőtték, majd a fedélzetén tartózkodó munkásokat elhurcolták.A céljaik rejtélyesek voltak, ahogy a mibenlétük is.
Az azonosításukat az is nehezítette, hogy ha sikerült is a földre kényszeríteni egy vykron hajót, sose egy faj, hanem több különböző egyedeire bukkantak a gépen. Ez furcsa volt, viszont megmagyarázta a chilgurok által ráagatott nevüket is, ami aztán egész Külűrben elterjedt.
Sokan ezt háborúnak nevezték, de Hawkins inkább sorozatos rajtaütések sorozatának hívta.
Hawkinsnak elég volt annyit tudni, hogy kerülni kell őket. Jó messzire.
Russel ajtaja kinyílt, a fiú vágott át az ebédlőn, Erica szobája felé tartott. Az alapján, hogy a lány talán az akció fáradalmait piheni ki, a beszélgetés végkimenetele csak egy valami lehetett. Az arcán bűnbánat volt. Hawkins odaszólt neki.
- A helyedbe nem mennék be. Az életed múlhat rajta.
Russel bekopogtatott a lány ajtaján. Trent elképzelte, hogy itt hamarosan vér és testrészek fogják beborítani a padlót...
A fémajtó félresiklott, Erica haja csapzott volt, a szemei tompán csillogtak. Látszott rajta, hogy épp most ébresztették fel.
Russel épp megszólalt volna, mikor a lány megelőzte.
- Leszarom. Nem érdekel. Hagyjál békén. - A lány azonnal visszatért a szobájába, faképnél hagyva Stevent. A fiú csak a szemét meresztette erre. Felsóhajtott, majd Hawkinsékhoz lépett.
- Mondtam, hogy ne kopogtass azon az ajtón - mondta Trent.
- Fiúk, én kilépek - vágta rá Russel.
Hawkins felköhögött, ahogy a tészta cigányútra ment. A torkát simogatva tette fel a kérdést, miután elhárította a fulladásveszélyt.
- Hogy mi?
- Boldog szülinapot, tegnap volt nem? - tette fel a kérdést Neyy.
- Nem bírom már. Hogy csak egy másodhegedüs vagyok, egy pancser!
- Hé, azt a nevet együtt találtuk ki.
Neyy Hawkinsra sandított.
- Elnézést - mondta a kapitány, felállt, majd Russelhez lépett. - Mindent megkapsz. Van kaja, pihenőhely, kimenő. Megkapod a melók utáni pénz 30 százalékát. És megdolgozol érte. Jó törő vagy, mondjuk ki a frankót. A Shiwán nélküled meghaltunk volna, a Venta-tyr balhét se tudtuk volna nélküled túlélni. Egy zseni vagy, mondjuk ki!
- Erica mostani viselkedését nem bírom ki.
- Aha - mondta Neyy. - Figyelj, ha az én hátsómat cakkoztad volna ki majdnem, akkor én se különösebben kedvelnélek. De mi ez egy szőnyegbombázáshoz képest? Olyat is átvészeltünk már!
- Ja, én is ötször vészeltem már át olyat. Túl lehet élni - mondta Hawkins. - Maradj a cégnél, haver.
Russel lehajtotta a fejét, majd felpillantott.
- Ez életem legszarabb születésnapja. Rakjatok ki a Fleeuron, adjátok meg a részem és onnantól továbbállok.
Sarkon fordult, majd visszatért a szobájába. Hawkins csak pislogott, majd Neyy-re nézett.
A bemondó közben a sporthíreket kezdte beolvasni. Hawkins nem érdekelte, felemelte a távirányítót, majd egyszerűen kikapcsolta a lejátszót.
- Hát ez, az - válaszolta. - Honnan fogok most egy olyan törőt szerezni, mint Russel.
- A hónapra még van pénzünk - mondta Neyy. - Utána pedig jönnek a zűrös melók. A Wostry-n lévő Karmélius kolostort kész erőddé építették át, és a Mumakhar palota se az a Russel nélkül megoldhatós dolog.
Nem volt annál rosszabb, hogy ha valakire a csapatból hirtelen rátört a világfájdalom. Hawkins, Russel szobája felé pillantott, majd felsóhajtott.
Hogy ebből hogy fognak kimászni...

1 megjegyzés: